Sammanfattning Biomemetik

Under den senaste tiden har jag jobbat  med biomemetik inom slöjdämnet samt teknik. Inom ämnet biomemetik har jag valt att fördjupa mig lite mer om elfenben. Här kommer än kort sammanfattning om mitt arbete till er.

Elfenben används inte bara i dagens samhället till prydnadsförmål. Innan vi uppfann nya ersättnigsmaterial så användes det till bruksföremål som t.ex pianotangenter biljardkulor och löständer. I Afrika dödas flera tusentals elefanter varje år tackvare deras elfenben.
Men det har inte alltid varit olagligt att jag elfenben år 1989 förbjöd man handeln och jakten av elfenben eftersom att elfenterna var nära att dö ut alltså utrotningshotade.

Det är ett väldigt svårt material att jobba i och var därför väldigt jobbigt att ta fram t.ex pianotangenter ur. Det finns väldigt få produkter i dagens samhälle som är producerat av elfenben, men på några ställen kan vi allt hitta det som t.ex på en bar där man har ett prydnadpiano på, eller på en gammal biljard fabrik som har gamla biljardkulor som prydnad. Elfeben är ett organsikt material som lätt spricker. Om materialet används i fel klimat eller temperatur så spricker det lätt. När elefanter slåss så ser man att dem ofta använder betarna men dem spricker väldigt sällan och detta beror på att det är väldigt tjockt och kraftigt. När man ska handskas med materialet så behövs massiva krafter för att forma eller göra om beten till t.ex pianotangenter.
Men om beten är för fuktig kan de lätt drabbas av mögel och ruttnar därför inifrån och kan sedan sprida vidare sjukdomar till djuret.

För att visa en modell utav detta så har jag skapat ett eget piano i slöjden som ni ser på bilden nedan.

IMG_0441

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *